Werk zoeken in België

Verhuist u naar België, maar hebt u nog geen werk? Hier zijn een paar mogelijkheden om uw zoektocht te starten en te solliciteren.

U kunt Belgische jobaanbiedingen raadplegen via verschillende online platformen en op papier. Hierna volgen enkele manieren die u kunnen helpen bij uw zoektocht naar werk.

Het EURES-portaal

Het EURES-portaal (het netwerk voor Europese werkgelegenheid) verzamelt jobaanbiedingen uit alle landen van de EU, en biedt ook informatie over levensomstandigheden en werk. Hebt u hulp nodig? Vraag advies aan een lokale EURES-consulent.

Vink ‘België’ aan in het menu ‘Alle Europese landen’ en filter volgens type contract, studieniveau, ervaring en andere om een jobaanbieding te vinden die past bij uw profiel.
In de rubriek Leven en werken van het EURES-portaal vindt u linken die nuttig zijn bij uw zoektocht naar werk.

Belgische Openbare Tewerkstellingsdiensten

In België is werkgelegenheid een verdeelde bevoegdheid. Er zijn daarom vier regionale tewerkstellingsdiensten:

De vier tewerkstellingsdiensten publiceren vacatures op hun website.

Andere operatoren en media

Belgische vacatures worden gepubliceerd in verschillende media en op het internet. U vindt er op de websites van:

  • selectiebureaus
  • individuele bedrijven
  • uitzendbureaus

De overheid heeft haar eigen selectiekantoor: Selor en Talent Brussels.

Ten slotte vindt u ook Belgische jobaanbiedingen op sociale media en in de kranten.

Raadpleeg het overzicht op de Belgische EURES-pagina ‘Hoe vind ik een baan?’. Kijk zeker onder 'Gerelateerde Onderwerpen': daar staan linken naar websites waar jobs te vinden zijn.

Spontane sollicitaties

Ziet u een onderneming die u interesseert, maar heeft ze geen vacature? In België is er geen bezwaar tegen spontane sollicitaties. Stuur uw cv en een goede motivatiebrief op en waag uw kans…

U stelt zich kandidaat voor een job door een motivatiebrief en een cv op te sturen. Tips voor een goed cv en een succesvolle motivatiebrief leest u op de pagina ‘Hoe solliciteer ik voor een baan?’ van EURES. Daar vindt u ook links naar adviezen op de sites van de regionale arbeidsbemiddelingsbureaus.

Publiceer uw cv zeker ook online om gemakkelijker opgemerkt te worden. Dat kan op de verschillende jobsites, maar ook op EURES of Europass.

Het geldt zeker ook in andere landen, maar specifiek voor België raden we aan om in uw cv zeker uw talenkennis in de schijnwerpers te zetten!

Hebt u in uw zoektocht naar een Belgische job nood aan begeleiding? Wilt u uw talenkennis bijspijkeren? Zou een extra opleiding uw kansen verhogen? Raadpleeg dan het EURES-portaal voor een lokale EURES-adviseur of raadpleeg de websites van de verschillende regionale tewerkstellingsdiensten.

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Contactcentrum van de Arbeidsinspectie - Toezicht op de Sociale Wetten